Sepsis kan vara livshotande och innebär att en infektion påverkar hela kroppen och gör så att flera viktiga organ inte fungerar som de ska. Cirka hälften av de vuxna som drabbas av sepsis får det i samband med en infektion i lungorna.
Den vanligaste orsaken till sepsis hos vuxna är lunginflammation och ca 50% får det i samband med en infektion i lungorna. Sepsis kan orsakas av bakterier, eller ibland virus efter en infektion i urinvägarna, i magen eller av ett sår. Bakterier kan också komma in i kroppen och orsaka sepsis genom ett främmande föremål som till exempel en kateter, venport, ledprotes eller pacemaker. Hos ett fåtal av de som drabbas av sepsis kan orsaken inte fastställas.
Sepsis innebär att en infektion påverkar hela kroppen och gör så att flera viktiga organ inte fungerar som de ska. Hjärtat, lungorna, hjärnan och njurarna kan påverkas. Du kan då få dålig syresättning av blodet och blodtrycket sjunker, du blir förvirrad och njurarna producerar mindre urin.
Ökad risk för dig över 65 år
Risken för sepsis ökar om du är äldre, har nedsatt immunförsvar eller någon annan allvarlig sjukdom som diabetes eller cancer. Var tionde person som får sepsis avlider och alla som blivit svårt sjuka blir inte heller helt återställda efter sjukdomen.
Symtomen orsakas av immunförsvarets reaktion på en infektion, även om bakterierna inte finns i blodet. Lindriga infektioner kan snabbt, på några få timmar, utvecklas till ett allvarligt tillstånd med symtom som frossa, andnöd, förvirring, diarré och kräkningar. Du kan få ont i magen, ryggen, musklerna och lederna.
Om du är äldre kan du få svårt att stå och gå, du känner dig muskelsvag. Ju fler av symtomen du har, desto större är sannolikheten att det är sepsis. Om du har sepsis har du svårt att klara dig själv och du känner dig väldigt sjuk.
Du kan kontakta din vårdcentral för att få mer information, eller om du vill läsa mer kan du följa länken här nedanför.
du har högre risk att bli allvarligt sjuk av infektioner, så som sepsis, om du är äldre än om du är yngre.
Källa: 1177, Folkhälsomyndigheten
Du som är över 65 år eller i riskgrupp behöver vara extra uppmärksam och medveten eftersom ditt immunförsvar försämras med åren.
Läs om vad du bör tänka påPneumokocker finns runt omkring oss. Små barn är ofta bärare av pneumokocker utan att de påverkas särskilt mycket.
Lär dig mer om pneumokockerSom tur är finns skydd att få. I 19 av sjukvårdsregionerna har alla över 65 år rätt till fri vaccination.
Hitta din vårdcentralHär har vi samlat information som är bra att känna till om pneumokocksjukdom och sepsis.