Frågor och svar om vaccination mot pneumokockinfektion
Här har vi samlat information som är bra att känna till innan du vaccinerar dig mot pneumokocker.
Tveka inte att kontakta din läkare eller vaccinationscentral om du har några frågor eller funderingar angående pneumokockvaccination.
Barn under två år, och barn med vissa sjukdomar (till exempel sickelcellanemi, kronisk hjärt- eller lungsjukdom) löper större risk än andra barn att drabbas av allvarlig pneumokocksjukdom. Även vuxna med vissa sjukdomar och äldre personer löper större risk att drabbas av allvarlig sjukdom.
Sjukdomen orsakas av bakterien pneumokock (Streptococcus pneumoniae). Pneumokocker är ett av de vanligaste smittämnena som orsakar infektioner i luftvägarna. Pneumokocker förekommer ofta i näsa och svalg, även hos friska personer och framför allt hos barn. Småbarn blir vanligen bärare av pneumokocker under längre tid (en till flera månader) jämfört med äldre barn och vuxna (en till ett par veckor). Pneumokocker sprids som droppsmitta eller via nära kontakt.
Pneumokocker är den vanligaste orsaken till bakteriella luftvägsinfektioner som lunginflammation, öroninflammation och bihåleinflammation. De allvarligaste sjukdomarna orsakade av pneumokocker kallas invasiva och kan ge hjärnhinneinflammation och blodförgiftning (sepsis).
Det finns olika vaccin mot pneumokocker, vilket du får beror på om du tillhör en riskgrupp. Prata med din läkare eller sjuksköterska om vad som är bäst för dig.
En del behöver vaccinera sig igen några år efter att de fått vaccinationen. Prata med den mottagning som du har kontakt med om du undrar om du ska ta en ny dos.
Pneumokocker är bakterier som främst finns i näsan och svalget. Pneumokocker kan orsaka flera olika sjukdomar hos både barn och vuxna. Bakterierna är den vanligaste orsaken till lunginflammation, bihåleinflammation, öroninflammation och hjärnhinneinflammation. Personer i alla åldrar kan få infektioner med pneumokocker, men infektionerna är vanligast hos barn som är yngre än två år och personer som är äldre än 65 år.
Pneumokockbakterier är kända för att orsaka infektioner i luftvägarna, såsom lunginflammation, bihåleinflammation och öroninflammation. De är även en ovanlig orsak till mycket allvarliga sjukdomar som blodförgiftning och hjärnhinneinflammation, även kallat meningit.
Pneumokocker förekommer ofta i näsa och svalg, även hos friska personer och framför allt hos barn. Småbarn blir vanligen bärare av pneumokocker under längre tid (en till flera månader) jämfört med äldre barn och vuxna (en till ett par veckor). Pneumokocker sprids som droppsmitta eller via nära kontakt.
Pneumokocker är en vanlig orsak till lunginflammation, öroninflammation och bihåleinflammation. Bakterien kan även orsaka allvarliga (invasiva) infektioner såsom hjärnhinneinflammation (meningit) och blodförgiftning (sepsis).
Vaccinationsprogrammet för riskgrupper mot pneumokocker omfattar alla personer som är 2 år eller äldre med vissa sjukdomar eller tillstånd. Dessutom ska vaccination mot pneumokocker erbjudas till alla födda 1947 och senare det år de fyller 75 år.
Det är gratis att vaccinera sig för barn. Det är också gratis om du omfattas av det nationella vaccinationsprogrammet mot pneumokocker. Om du rekommenderas att vaccinera dig kan det också vara gratis. I de flesta regioner är vaccinationen kostnadsfri om du är 65 år eller äldre, samt om du tillhör en riskgrupp. I region Västra götaland och Dalarna är det kostnadsfritt från 75 år och äldre samt för riskgrupper. I Västernorrland kan det tillkomma en stickavgift.